loading...
گلناز فان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
shahin(ali بازدید : 106 سه شنبه 09 مهر 1392 نظرات (0)

دید کلی

نابود نمودن دشمن از راه دور ، با جریانی از ماده‌ای مرگبار ، مدتها موضوع داستانهای علمی - تخیلی بوده است. آیا می‌توان آن را به واقعیت درآورد؟ فیزیک نیرنگ باز است، اما سرمایه گذاریهای ارتش ایلات متحده حاکی از آن است که آنها تصمیم گرفته‌اند سلاحهای تشعشعی را بوسیله کلیفوردبیل به واقعیت در آورند. در دهه 70 میلادی ، زمانی که کاپیتان کرک ستاره تلویزیون بود، فن آوران معتقد بودند که تا سال 1997 تخیلات علمی به آن واقعیاتی علمی تبدیل می‌شوند و سلاحهای دستی لیزری ، تولید خواهند شد.

مشکلات عمده

مشکل عمده سلاحهای لیزری ، فن آوری آنهاست. در حال حاضر این سلاحها به اندازه یک اتوبوس هستند و در ضمن لیزرهای پر قدرت به توان الکتریکی و شیمیایی بالایی نیازمندند. انرژی الکتریکی ، گازهای شیمیایی را تحریک می‌کند و بدین ترتنیب اتمهای گاز برانگیخته شده ، میزان انرژی بالاتری پیدا می‌کنند و شعاع لیزری ساطع می‌شود (لیزر منبعی است از گرما و نور به شکل امواج همسان ممتد یا متناوب).

                                     img/daneshnameh_up/1/19/pulse-laser-gun.jpg

کاربرد نظامی لیزر

از زمان اختراع لیزر در سال 1960، کاربردهای نظامی انرژریهای هدایت شده ، طراحان دفاعی را به دلیل ویژگیهایی همچون نامحدود بودن مهمات و توانایی تخریب فراوان و کنترل از راه دور ، هیجان زده ساخت. همراه با روند تکامل لیزرها ، مجموعه‌ای از کاربردها از چاقوهای جراحی لیزری گرفته تا دستگاههای خودکار پخش موسیقی با دیسکهای فشرده ، ساخته شدند. البته هنوز هم سلاحهای تشعشعی که بتوانند تانکها را ذوب کنند، صورت واقعیت به خود نگرفته‌اند و هم اکنون استفاده نظامی از لیزرها ، محدود به هدف گیری و اندازه گیری مسافت به منظور افزودن بر دقت گلوله‌های تفنگ و توپ و نیز بمبهاست. در طی دهه 70 و 80 میلادی ، وزارت دفاع ایالات متحده با انجام آزمایشهای گوناگونی ، سلاحهایی با انرژی هدایت شده را مورد بررسی قرار داد. این امر با این کار مشهور دفاع استراتژیک ریگان به اوج رسید، اما با فروکش کردن جنگ سرد ، بودجه سلاحهای لیزری نیز کاهش یافت و بدین لحاظ تا کنون تنها نمونه‌های کاربردی اندکی از آنها ساخته شده است.

ولی در هر حال ، این نمونه‌ها توان تخریبی انرژیهای هدایت شده را به اثبات رساندند. در سال 1976 ارتش ایالات متحده یک لیزر دی اکسید کربن را بر قایقی نصب کرد و با استفاده از آن هدفی را که با سرعتی یکنواخت و در فاصله چند صد متری حرکت می‌کرد نابود ساخت. در دهه 80 نیروی دریایی ایالات متحده ، قدرت لیزر MIRACL (مخفف لیزر شیمیایی میان - فروسرخ) خود را در انهدام موشکها از فاصله دور به نمایش گذاشت. در حال حاضر لیزرهای کلاس مگاوات فلوراید دوتریم ، میراکل بسیار مورد توجه مجریان برنامه مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی در ساخت نوعی سیستم دفاع هوایی برای محافظت شمال فلسطین اشغالی از حملات موشکی مبارزان است.

لیزرهای ضد اسکاد

لیزرهای ضد اسکاد نیروی هوایی ایالات متحده اشعه‌ای به ضخامت یک تیر تلگراف دارد. به نظر میلز هولومن رئیس علوم تسلیحاتی فرماندهی موشکی ارتش آمریکا ، لیزرهای شیمیایی آنقدرها هم کارآمد نیستند. قدرت اشعه آنها یک دهم انرژی مورد نیاز برای پمپ سلاح است و همین امر موجب بزرگی دستگاهها می‌شود. اشعه لیزر ، بعد از طی چند کیلومتر متلاشی و تجزیه می‌شود و این امر در مسافتهای طولانی مشکلاتی را بوجود می‌آورد. با این حال برنامه‌هایی در حال اجراست تا لیزرها را به کاربردهای نظامی وارد سازند. اولین هواپیمایی که به سلاحهای تشعشعی مجهز می‌شود چیزی جز جنگنده استیلت خواهد بود و برای این منظور هواپیمای بولینگ 747 ترجیح داده می‌شود.

نیروی هوایی آمریکا با تیمی مرکب از بوئینگ ، لاکهید - مارتین و TRW قراردادی به منظور ساخت نمونه‌ای کاربردی از سیستم هوابرد لیزری ABL برای رهگیری و انهدام موشکهای بالستیکی در حال پرواز امضا کرد. سیستم ضداسکاد ABL ، شامل یک لیزر شیمیایی یدید اکسیژن (COIL) است که در برجی گردنده در دماغه بوئینگ 747-400F جاسازی شده است. هنگام گشتهای هوایی در ارتفاع بالا و در فاصله 250 کیلومتری پایگاههای موشکی دشمن ، ABL با استفاده از دوربینی فرو سرخ و از پس ابرها به دنبال شعله دنباله‌ای اسکادهای پرتاب شده می‌گردد. سپس خدمه به نشانه گیر لیزری سوئیچ می‌کنند تا موشک در حال پرواز رهگیری شده ، قسمت سوختش هدفگیری شود. با قفل شدن روی بدنه موشک ، سیستم ، اشعه لیزر را که ضخامتی برابر با قطر تیرهای تلگراف دارد، شلیک می‌کند، بدین ترتیب با بوجود آمدن سوراخی در مخزن سوخت ، موشک ظرف چند ثانیه منفجر و منهدم می‌شود.

البته نیروی مورد نیاز این سیستم بسیار زیاد است. سیستم مولد و مخازن شیمیایی یک لیزر سه مگاواتی حجمی بسیار (بیش از حجم یک جت) را اشغال می‌کند. هیچ جت جنگنده‌ای امکان حمل سوخت لیزری و نیروی مورد نیاز (برای سلاح لیزری) را ندارد. البته بوئینگ 747-400F فقط به دلیل حجم بزرگش (مخازن ذخیره آن ، ظرفیت مورد نیاز 50 پرتابه لیزری را دارد) برای این برنامه انتخاب نشده است بلکه توانایی پرواز این هواپیما در بالاترین ارتفاع به مدت 8 ساعت نیز مد نظر بوده است. دقت عمل لازم برای انهدام اسکادها از راه دور معادل به گودال انداختن یک توپ گلف از فاصله 65 کیلومتری است. علی‌رغم اینکه پرواز در ارتفاع 40000 پایی انجام می‌شود و هوا در این ارتفاع رقیق است، اما ABL نیز مواجه با مشکلات مربوط به انتقال اشعه ، مشابه همان مسائلی که موجب به تعویق افتادن تکامل لیزرها در میدان نبرد زمینی شده است، می‌باشد.

چند متر پس از خروج لیزر ، اشعه بر اثر آشفتگی جوی (گردبادهایی با تراکمهای مختلف) متلاشی و تجزیه می‌شود، اما سیستم کنترل اشعه در عرض چند صدم ثانیه با اندازه گیری این آشفتگیها اشعه را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که از تلاشی آن جلوگیری می‌شود. این کار را تعدادی آینه تنظیم شونده ، که خروجی لیزر را احاطه می‌کنند، تحت تأثیر سیگنالهای ورودی به سیستم و قبل از ورود اشعه به اتمسفر انجام می‌دهند. آزمایشگاه فیلیپس نیروی هوایی ، در آزمایشی، موشکهایی را از فاصله 48 کیلومتری رهگیری و منهدم ساخت.

در سال 1983، نیروی هوایی ، قدرت خود را در انهدام موشکهایی ساید و این بار در بکار گیری لیزر موجود در هواپیمای تغییر یافته NKC135A از فاصله 10 کیلومتری به نمایش گذارد. سیستم ABL اولین آزمایش خود را در سال 2002 میلادی به انجام رساند و سپس در سال 2004 میلادی تولید 7 فروند یوئینگ مجهز به این سیستم با هزینه‌ای معادل 5 میلیارد دلار آغاز شد. در سال 2006 و درست همزمان با به کار گیری نسل جدید موشکهای اسکاد توسط کره شمالی ، این تجهیزات بکار گرفته می‌شوند. اما همه اینها اساسا متفاوت با آن سلاحهای تشعشعی علمی- تخیلی هستند که ارتش ایالات متحده از به کار گیری آنها در میادین نبرد منصرف شد.

::سامانه لیزر هوابرد ضد موشک بالستیک::

در بخش های نظامی نیز با پی بردن به قدرت بالای لیزر برنامه هایی از اواخر دهه 1960 میلادی برای استفاده از این تکنولوژی مطرح شد.

در ابتدا نیروی هوایی آمریکا به دنبال استفاده از لیزر به عنوان یک سامانه پدافند هوایی بود، نیروی زمینی و دریایی آمریکا نیز در ادامه دهه 1970 آزمایشاتی را به منظور طراحی و ساخت سلاح های پدافند لیزری انجام دادند که عمدتا در مرحله نمونه های آزمایشی باقی ماند. اما در دهه 1980 میلادی و با روی کار آمدن رونالد ریگان و بحث استراتژی "جنگ ستارگان" استفاده از سلاح های لیزری در دو نقش تدافعی و هم تهاجمی گسترده تر شده و با جدیت بسیار بیشتری از سوی آمریکا دنبال شد.

 البته به دلیل موانع موجود در آن پروژه و البته پایان جنگ سرد پروژه های آن طرح نیز عمدتا در مرحله آزمایشی و پیش نمونه باقی ماندند.

به طور مثال یکی از آن طرح ها که از آن زمان مطرح شده و در سالهای بعد از جنگ در قالب برنامه سپر دفاع موشکی آمریکا مطرح شده و نهایتا به دلیل مسائل مالی و نبود توان واقعی عملیاتی کنسل شد پروژه "لیزر هوابرد ضد موشک بالستیک" بود که بر پایه نصب یک توپ لیزری بر روی دماغه یک فروند هواپیمای بوئینگ 747 برای ساقط کردن موشکهای بالستیک در مرحله شتاب گیری اولیه آنها بود.

در شوروی سابق نیز برنامه هایی در خصوص بهره گیری از اشعه لیزر برای مقاصد پدافندی به صورت زمین و هواپایه وجود داشت که به شکل عملیاتی در نیامده و آنچنان از وضعیت فعلی آنها خبری در دسترس نیست. کشور چین نیز در حال حاضر برنامه هایی را در این بخش در دست اجرا دارد که محرمانه باقی مانده است.

در پیچ و خم سلاح‌های لیزری
::لیزر هوابرد روسها موسوم به A60::

اما پس از این توضیح اولیه در مورد این سامانه ها به سیستم مورد نظر نیروی دریایی آمریکا که با عنوان "سامانه تسلیحات لیزری" و یا به اختصار "LaWS " در حقیقت یک سامانه دفاع نزدیک است که قرار است به جای سیستم فالانکس که یک توپ گاتلینگ 20 میلی متری بوده و در حال حاضر لایه آخر دفاعی اکثر شناورهای نظامی آمریکا را تشکیل می دهد جایگزین شود.

بنا بر اعلام رسمی مقامات نیروی دریایی آمریکا این لیزر در حال حاضر تنها توان از بین بردن پرنده های بی سرنشین و قایق های سبک را داشته و در برابر جنگنده ها و موشکهای ضد کشتی ناتوان است. این سیستم از لیزر با ریشه جامد که از ریشه کریستال بدست می آید بهره برده و بر اساس اخبار موجود توانای در حدود 20 کیلو وات دارد.

 

نقاط ضعف و راه های مقابله با سامانه های لیزری

اولین و یکی از بزرگترین دشمنان سامانه های لیزری، شرایط بد جوی است. هرگونه مه غلی1 شرجی، پوشش ابری، طوفان شن و یا دود مصنوعی به راحتی می تواند توان این پرتوی لیزری پرتاب شده را کاهش داده یا آن را منحرف و یا حتی به طور کامل در شرایط مطلوب از بین ببرد. حال تصور کنید در منطقه ای مثل خلیج فارس که پدیده هایی این چنینی بسیار رخ می دهد سامانه لیزری مثل این تا چه حد قابل اطمینان خواهند بود؟

در پیچ و خم سلاح‌های لیزری
::سیستم لیزری LaWS::

در مثالی ساده و پیش پا افتاده، پهپادهای ایرانی به راحتی می توانند با پخش کننده های دود مصنوعی مجهز شده و دیواری از دود را در برابر این سامانه ایجاد کرده و به طور کلی آن را بی اثر کنند.

بحث بعدی استفاده از پوشش های منعکس کننده بر روی سامانه های مورد نظر است  به راحتی می توان بر روی قایق ها و پهپادهای ایرانی پوشش های منعکس کننده را نصب کرد.

فراموش نکنید که لیزر اصولا یک پرتوی نور است و از قوانین مربوط به تابش و بازتابش پیروی می کند. بسیاری از کارشناسان با طرح این مسئله اعلام کردند که در صورت استفاده از یک پوشش منعکس کنده مهاجمین می توانند با بازتابش نور لیزر به سمت منبع آن سامانه  مورد نظر را از بین ببرند.
در پیچ و خم سلاح‌های لیزری
::کشتی آمریکایی در حال شلیک لیزر و پهپاد هدف قرار گرفته::
در پایان باید این مسئله را مطرح کرد که مسلما در آینده دورتر و در دهه های بعد شاهد استفاده از تسلیحات لیزری به شکل گسترده در بخش های تهاجمی و تدافعی خواهیم بود اما یک نکته مسلم است و آن هم این است که سامانه آمریکایی " LaWS " بیش از اینکه جای هرگونه تهدید برای ایران باشند بیشتر ابزاری در راستای جنگهای تبلیغاتی است.

به نظر می رسد این سامانه از ارزش واقعی عملیاتی واقعی برخوردار نبوده و راه بسیار طولانی را تا تبدیل شدن به یک سیستم واقعی جنگی در میدان نبرد در پیش دارد و تا آن روز نیز قطعا متخصصان ایرانی دست از تحقیق و تلاش برنخواهند داشت.

 
 

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نویسندگان
    آرشیو
  • چهارشنبه 06 خرداد 1394
  • سه شنبه 05 خرداد 1394
  • سه شنبه 29 ارديبهشت 1394
  • چهارشنبه 16 ارديبهشت 1394
  • شنبه 29 آذر 1393
  • سه شنبه 28 مرداد 1393
  • دوشنبه 27 مرداد 1393
  • يکشنبه 26 مرداد 1393
  • يکشنبه 19 مرداد 1393
  • شنبه 18 مرداد 1393
  • چهارشنبه 15 مرداد 1393
  • يکشنبه 05 مرداد 1393
  • دوشنبه 30 تير 1393
  • چهارشنبه 28 خرداد 1393
  • سه شنبه 27 خرداد 1393
  • يکشنبه 25 خرداد 1393
  • جمعه 23 خرداد 1393
  • يکشنبه 18 خرداد 1393
  • جمعه 08 فروردين 1393
  • دوشنبه 04 فروردين 1393
  • پنجشنبه 29 اسفند 1392
  • سه شنبه 27 اسفند 1392
  • شنبه 24 اسفند 1392
  • پنجشنبه 22 اسفند 1392
  • چهارشنبه 21 اسفند 1392
  • سه شنبه 20 اسفند 1392
  • شنبه 17 اسفند 1392
  • سه شنبه 10 دی 1392
  • جمعه 08 آذر 1392
  • چهارشنبه 22 آبان 1392
  • سه شنبه 21 آبان 1392
  • دوشنبه 20 آبان 1392
  • چهارشنبه 17 مهر 1392
  • يکشنبه 14 مهر 1392
  • پنجشنبه 11 مهر 1392
  • سه شنبه 09 مهر 1392
  • دوشنبه 08 مهر 1392
  • شنبه 06 مهر 1392
  • جمعه 05 مهر 1392
  • پنجشنبه 04 مهر 1392
  • چهارشنبه 03 مهر 1392
  • سه شنبه 02 مهر 1392
  • دوشنبه 01 مهر 1392
  • يکشنبه 31 شهريور 1392
  • شنبه 30 شهريور 1392
  • جمعه 29 شهريور 1392
  • پنجشنبه 28 شهريور 1392
  • چهارشنبه 27 شهريور 1392
  • سه شنبه 26 شهريور 1392
  • دوشنبه 25 شهريور 1392
  • نظرسنجی
    آیا از این سایت و مطالب آن راضی هستید؟
    با کدام ادرس وارد سایت شدید؟
    زمانی خواهد رسید...

    گاهی اتفاقات بدی که در...

    یک دعا می تواند...

    همیشه روز را با اندیشه ای...
    bozorgan www.patugh.ir 4 نوشته های آموزنده از بزرگان

    همیشه به قلبتان گوش دهید...
    bozorgan www.patugh.ir 1 نوشته های آموزنده از بزرگان

    شاید آدمها همیشه...
    bozorgan www.patugh.ir 5 نوشته های آموزنده از بزرگان

    هرگز نگذارید تنهایی...

    bozorgan www.patugh.ir 9 نوشته های آموزنده از بزرگان

    گذشته را نه میتوان...
    bozorgan www.patugh.ir 12 نوشته های آموزنده از بزرگان

    وقتی احساس میکنید...
    bozorgan www.patugh.ir 15 نوشته های آموزنده از بزرگان
    خودکار بیک می خری...

    آمار سایت
  • کل مطالب : 181
  • کل نظرات : 63
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 25
  • آی پی امروز : 42
  • آی پی دیروز : 39
  • بازدید امروز : 235
  • باردید دیروز : 60
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 432
  • بازدید ماه : 1,200
  • بازدید سال : 7,865
  • بازدید کلی : 655,768
  • کدهای اختصاصی

    كد آهنگ جدید

    
    کد موزیک
    با خود پیمان ببندید...

    با خود پیمان ببندید...


    با خود پیمان ببندید, مطالب خواندنی, جملات آموزنده

    با خود پیمان ببندید
    آنقدر قوی شوید که هیچ چیز و هیچ چیز و

    هیچ چیز آرامش ذهنیتان را به هم نریزد.

     

    با خود پیمان ببندید
    در هر گفتگویی کلامی از سلامتی

    شادی و ثروت را بر زبان جاری سازید.

     

    باخود پیمان ببندید
    همواره تواناییهای دوستانتان را به آنها یادآور شوید

    (حس خوب مفید بودن را برای دوستانتان بوجود آورید)


    با خود پیمان ببندید
    نیمه روشن هر چیزی را بنگرید، آنگاه

    تاریکی کنار رفته و روئیاهایتان تحقق می‌یابد.

     

    با خود پیمان ببندید
    به بهترین فکر کنید، برای بهترین

    کار کنید و فقط بهترین را بخواهید.

     

    با خود پیمان ببندید
    مشتاق موفقیت دیگران باشید،

    آنچنان که گویی آن موفقیت از آن شماست.

     

    با خود پیمان ببندید
    اشتباهات گذشته را فراموش کنید و به سوی

    دست‌یافته‌های بزرگتر در آینده حرکت کنید.

     

    با خود پیمان ببندید
    به تمام موجودات زنده با لبخند نگاه کنید.

     

    با خود پیمان ببندید
    آنقدر برای رشد و تعالی خود زمان صرف کنید، تا

    دیگر زمانی برای انتقاد کردن از دیگران نداشته باشید.

     

    با خود پیمان ببندید
    برای ناراحتی صبور، برای ترس

    قوی و در برابر خشم متین باشید.

     

    با خود پیمان ببندید
    که بهترین باشید و به دنیا بگویید که بهترین هستید.
    تا زمانی که اعمالت بهترین بودن تو را حفظ

    می کند تمام کائنات گویی که در دستان توست.

    نوشته های خنده دار کوتاه جالب...

    نوشته های خنده دار کوتاه جالب


    نوشته های خنده دار کوتاه جالب



    نقشه هایی که من تو دبیرستان در فرار کردن ازمدرسه داشتم
    مایکل اسکوفیلد توی فرار از زندان نداشت
    من حیف شدم!
     

    **********جملات کوتاه طنز***********
     

    نمی دونم چه حکمتیه
    اینا که میرن بدنسازی اصرار دارن که اصلا سردشون نمی شه!

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    ملت چه بیکارن !
    یکی مزاحم میشد هی اس هی زنگ…جواب نمیدادم که بیخیال شه…
    دیگه تماس نگرفت
    بعد چند روز اس داده  :
    ببخشید من چند روز مزاحمتون نشدم کار داشتم دستم بند بود ، شرمنده،چه خبر؟

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    تا خودکار رو دستت میگیری میخوای درس بخونی
    میبینی استعدادت کمتر از پیکاسو و ﺍﺳﺘﺎﺩ فرشچیان نیست!

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    هیچ کس ادامس شیک رُ واسۀ وجودش نمی خواد …
    سرنوشت آدامس شیک ؛ بقیه پول بودنِ !

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    بوی شوم امتحان آید همی /  یارصفر مهربان آید همی
    ما ز تعلیم و تعلم خسته ایم / دل به امید تقلب بسته ایم
    مابرای کسب مدرک آمدیم /  نی برای درک مطلب آمدیم
    (ایام جانسوز امتحانات برشما دانشجویان و دانش آموزان کوشا تسلیت!)

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    رفیق داداشم رفته بود مصاحبه برای استخدام:
    + امسال سال چیه؟
    - نهنگ
    + پاشو برو به بعدی بگو بیاد تو

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    خدا کنه تا بیشتر از ۹ ساله دیگه زنده بمونیم و بریم تو سال ۱۴۰۰
    بعد هی بگیم : شماها یادتون نمیاد ما صده سیصدیا …
    خیلی فاز میده ؛ حس آثار باستانی بودن به آدم دست میده …

    **********جملات کوتاه طنز***********
     
     
    به کافه چی گفتم همان همیشگی . . .
    نگاه سنگینش را به چشمانم انداخت و گفت : خفه بابا ، مثه آدم بگو چی می خوری ؟!